Aanbevolen post

Info over dit weblog

Emmen is een zeer veelzijdige plaats met prachtige plekken die aandacht verdienen. Ik ben als stadsmens vanuit Nijmegen, via plaatsen al...

woensdag 30 januari 2013

Eva

Op de hoek van het trouwpaviljoen staat een bronzen beeld van een lange, slanke, jonge vrouw met paardestaart van Hans Ittmann.
Ittmann was in 1954 een van de oprichters van de Liga Nieuwe beelden. Deze organistatie wilde 'samenwerking bevorderen tussen architect en beeldend kunstenaar op voet van gelijkheid'
 
Het verhaal gaat dat in de roemruchte jaren zeventig, de jaren van de tweede emancipatiegolf, het beeldje van de naakte vrouw werd aangekleed door een paar afgevaardigden van de plaatselijke vrouwenbeweging, het "Vrouwencafe Emmen" als een protest tegen het (mis)(ge)bruiken van het naakte vrouwelijk lichaam als object, ten gerieve van wellustig kijkende mannen...
 
 
 
Maar nog altijd, onder alle omstandigheden; wind, regen, koude, hitte en andere tegenbewegingen ten spijt, staat zij daar, naakt en fier: Eva, de standvastige.
 


Eva
Hans Ittmann
1968
brons

4 opmerkingen:

 1. Goed dat de ergste kou even weer voorbij is...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heel fijn inderdaad. Hoewel ze door de jaren heen wel heeft bewezen niet afhankelijk te zijn van welk weertype dan ook! ;)

   Verwijderen
 2. nee beeld is op een oudejaarsnacht door baldadige jongelui aangekleed met oa BH. oude Drentse gewoonte om kattenkwaad uit te halen in oudejaarsnacht.Beeld stond toen Weerdingestraat/Hoofdstraat.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Uit welke bron haal jij deze informatie? Ik ken alleen deze versie uit monde van de vrouwenbeweging destijds. Maar dank voor je reactie Anoniem.

   Verwijderen