Aanbevolen post

Info over dit weblog

Emmen is een zeer veelzijdige plaats met prachtige plekken die aandacht verdienen. Ik ben als stadsmens vanuit Nijmegen, via plaatsen al...

dinsdag 9 april 2013

De Joodse Synagoge

Aan de Julianastraat 27 staat een mooi wit pand: de Joodse Synagoge.  De Synagoge is gebouwd in 1878.
 Uit de Emmer Courant: 'Er was vreugde in de kleine Joodse gemeente en tot 's avonds laat werd vroolijk feest gevierd in het café der weduwe H. Pol."
Voor het gebouw staat een beeld van Luc Leenknegt, en is bedoeld als gedenkteken voor de periode 1940-1945. Het vraagt aandacht voor de 125 joodse slachtoffers uit Emmen en de omliggende dorpen.

Het pand valt op door de haast teder aandoende eenvoud. Maar juist hierdoor is het steeds weer verrassend als je tussen de 'gewone' huizen ineens de witte Synagoge aantreft.

Historie: Joods Historisch Museum

1 opmerking:

  1. Ik zag vandaag in een van de huis-aan-huis bladen, dat je (toegang 5 euro) op 11 april een lezing van Lea Farkash [ http://joodsmetneshomme.blogspot.nl/ ], van de organisatie Jad-Ezra [ http://www.vriendenvanjad-ezra.nl/ ] kunt bijwonen in de synagoge. Ze is uitgenodigd door de afdeling Drenthe van het Israël Comité Nederland [ http://www.israelcom.nl/ ].
    De synagoge van Emmen heeft ook een eigen website [ http://www.synagoge-emmen.nl/ ], maar daar stond deze lezing nog niet aangekondigd.

    BeantwoordenVerwijderen