Aanbevolen post

Info over dit weblog

Emmen is een zeer veelzijdige plaats met prachtige plekken die aandacht verdienen. Ik ben als stadsmens vanuit Nijmegen, via plaatsen al...

maandag 17 september 2012

Rue de la Gare

Aan de Stationsstraat staan een aantal mooie oude panden, waaronder het pand waar het cafe 'Rue de la Gare' is gevestigd. In 1907 ontwierp architect Rigt Kliphuis een woonhuis met cafefunctie voor Harm Harms. Sindsdien is het café verscheidene malen van eigenaar én van naam gewisseld. Het cafe kreeg steeds de naam van de betreffende eigenaar. Met deze traditie is gebroken toen de huidige eigenaar Eric van der Veen het Grandcafé restaurant 'Rue de la Gare' ging noemen. De naam doet recht aan de typisch oudfranse sfeer die het cafe heeft. Vooral de terrasjes aan de voor- en zijkant van het het pand. Bij warme zomeravonden is het niet moeilijk je te wanen op een terras ergens in het diepe zuiden van Frankrijk.

De historie van het pand Rue de la Gare

1 opmerking:

  1. Prachtig en gezellig café, waar ik in mijn actieve tijd meermalen opgetreden heb met poëzie. Ik heb er zelfs mijn debuut gemaakt met optreden, tijdens het toenmalige literair café Dicht-Er-Bij.
    Dat was in 1995 denk ik, toen was Jan van Hees eigenaar, met zijn vrouw was Carla Anbergen (vorig jaar overleden). Ik heb er buiten de culturele activiteiten destijds ook aardig wat tijd doorgebracht.
    Het heette toen al Rue de la Gare. Eric, de huidige eigenaar, werkte er toen ook al. Maar hij heeft het café dus niet die naam gegeven. Misschien later wel de status veranderd, b.v. van café naar meer eetcafé.

    BeantwoordenVerwijderen